duminică, 6 martie 2011

Aikido: Arta Păcii?

Aikido nu este o artă a păcii, este "bu". Acest cuvânt are un înţeles mult mai profund. În Aikido te întâlneşti cu "bu", ai de-a face cu conflictul, cu puterea, cu propria-ţi dorinţă de a câştiga, de a domina. Te lupţi cu propriul tău ego. De aceea nu are niciun sens faptul că Aikido este o artă a păcii.

O-Sensei spunea că Aikido nu este numai "bu", este "shinobu", adică "adevăratul bu", ce provine din iluminare. Prin iluminare realizezi că nu este altceva în Univers decât Iubire. Antrenându-te, vei ajunge să realizezi că oricât ai căuta puterea, ea nu este alta decât cea prezentă deja în Univers. Aceasta este singura putere care trebuie căutată - Puterea Iubirii.

O-Sensei mai spunea că în Aikido nu există altul. Nu înseamnă să fii mai puternic, sa poţi să arunci, să te aperi mai bine decât celălalt. Nu există duşman, nu există nici măcar partener, nu există un altul. Toate tehnicile de Aikido funcţionează pentru că nu există un celălalt, există numai Unul - care se manifestă în fiecare dintre noi. Dacă nu mai există celălalt atunci nu mai contează; se întâmplă ceva, iar în acel ceva se întâmplă toate acele căderi, rostogoliri, aruncări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu