miercuri, 21 septembrie 2011

Boala

Să fii obsedat, chiar şi de a câştiga, este o boală. Să fii obsedat, chiar şi de folosirea artelor marţiale, este o boală. Să fii obsedat de a arăta tot ceea ce ai învăţat este tot o boală.

Să fii obsedat de atac este o boală; să fii obsedat de apărare este tot o boală.

Să fii obsedat de îndepărtarea bolii este o altă boală.

Să-ţi fixezi mintea în mod obsesiv pe orice este de asemenea o boală. Şi cum toate aceste boli se află în minte, ideea este să-ţi reglezi mintea descotorosindu-te de asemenea afecţiuni.

Eliminarea bolii: nivelul de bază

"Eliberat de gânduri după ce te-ai implicat în gândire, eliberat de fixaţii după ce ai avut fixaţii." Acest pasaj vrea să spună că intenţia de a te elibera de gânduri este la rândul ei un gând. Să intenţionezi să elimini boala în minte înseamnă să te implici în gândire.

Acum, cuvântul "boală" înseamnă totodată gând obsesiv. Să te gândeşti la a scăpa de boală este tot un gând. Astfel, te foloseşti de gând ca sa scapi de gând. Odată scăpat de gândire, eşti eliberat de gânduri, iar asta se numeşte a fi eliberat de gânduri după ce te-ai implicat în gândire.

Când foloseşti gândul pentru a scăpa de o boală rămasă în gând, după aceea şi gândul îndepărtării, şi gândurile ce trebuie îndepărtate dispar. Acest lucru este cunoscut ca a folosi o pană pentru a extrage o pană.

Când nu poţi scoate o pană, dacă introduci încă una pentru a slăbi presiunea, atunci prima pană va ieşi afară. Odată ce pana blocată a ieşit, a doua pană nu este lăsată acolo. Când boala dispare, gândul îndepărtării bolii nu mai există, drept urmare acest lucru se numeşte a fi eliberat de gânduri prin gândire.

Să te gândeşti la a scăpa de boală înseamnă să te fixezi asupra bolii, dar dacă foloseşti acea fixaţie pentru a scăpa de boală fixaţia nu va rămâne. De aceea acest lucru se numeşte a fi eliberat de fixaţii prin fixaţii.

Nivelul avansat

La nivelul avansat, să n-ai niciun gând de a scăpa de boală înseamnă să scapi de boală. Să te gândeşti la scăpare este în sine o boală. Să laşi boala să existe în timp ce trăieşti cu ea înseamnă să fii scăpat de boală.

Gândul de a elimina boala apare deoarece boala se află încă în minte. De aceea boala nu dispare, iar tot ceea ce faci sau gândeşti va fi fixaţie, astfel că nu poate avea o valoare înaltă.

Cum trebuie înţeles acest lucru? Cele două niveluri, cel de bază şi cel avansat, au fost stabilite pentru acest scop. Îţi cultivi starea de spirit specifică nivelului de bază, şi când aceasta se acumulează fixaţia dispare de la sine, fără ca tu s-o elimini intenţionat.

Boala înseamnă fixaţie. În budism fixaţia nu este acceptată. Călugării cerşetori care sunt eliberaţi de fixaţii nu sunt afectaţi nici dacă se amestecă printre oamenii de rând; orice săvârşesc este făcut în mod independent şi liber, oprindu-se unde ar trebui în mod natural.

Maeştrii artelor nu pot fi numiţi experţi atât timp cât nu s-au detaşat de fixaţia asupra diverselor lor abilităţi. Praful şi murdăria se prind de o nestemată brută, dar o nestemată şlefuită perfect nu se va păta nici dacă va cădea în noroi. Dacă îţi şlefuieşti nestemata minţii prin cultivare spirituală, astfel încât să fie imposibil de murdărit, lăsând la o parte boala şi renunţând la griji, poţi acţiona după voinţa ta.

Sufletul Samuraiului,  în traducere modernă a lui Thomas Cleary

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu