joi, 3 martie 2011

Aikido este iubirea protectoare a tuturor

Morihei Ueshiba este fondatorul AIKIDO-ului...


Cele trei viziuni:

            I. Calea unui luptător constă în manifestarea Iubirii Divine, spiritul care cuprinde şi hrăneşte tot ceea ce există. Lacrimi de recunoştinţă şi de bucurie au început să-mi şiroiască pe obraji. Am perceput Pământul ca fiind propria-mi casă, iar soarele, luna, stelele îmi erau prieteni apropiaţi. Ataşamentul pentru lumea materială a dispărut. (anul 1925 la vârsta de 42 de ani)

            II. Pe la ora două dimineaţa, în timp ce executam ritualul de purificare, am uitat brusc toate tehnicile de arte marţiale pe care le cunoscusem vreodată. Tot ceea ce învaţătorii mei îmi transmiseseră îmi era acum complet nou pentru mine. Aceste tehnici reprezentau în noua viziune modalităţi de cultivare a vieţii, a cunoaşterii, a bunului simţ, şi nu instrumente de doborare a duşmanului. (anul 1940, luna decembrie)

            III. Calea luptătorului a fost greşit înţeleasă, ca o modalitate de a ucide şi de a distruge pe ceilalţi. Aceia care caută competiţia comit o gravă eroare. Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare pacat pe care îl poate face o fiinţă umană. Adevarata Cale a Luptătorului constă în evitarea masacrului. Ea este arta Păcii, puterea iubirii.

            Lumea va cotinua să se schimbe dramatic, însă disputele şi războaiele ne pot distruge complet. Avem nevoie acum de tehnici de armonizare, şi nu de conflicte. Este nevoie de Arta Păcii şi nu de Arta Războiului.

            Principiile lui Morihei Ueshiba: reconcilierea, armonia, cooperarea, empatia.

 Lupta în Aikido este dată împotriva puterii, a idealurilor. Oamenii caută puterea în alt loc, pentru ei putere nu înseamnă iubire, fericire sau orice altă emoţie provenită din energia Cosmosului. Oamenii găsesc puterea ca fiind suferinţa, frica, egoismul - toate acestea sunt forme ale luptătorului din trecut, sunt forme ale conflictului şi efortului asupra neîndestulării. Dacă pornim de jos, de la rădăcina tuturor conflictelor, sărăciei din societate, vom afla că aşa este: avem o societate care spune "nu", avem instituţia bisericii care spune "Dumnezeu nu-ţi dă voie asta", nu avem voie să încălcăm legile pentru că astfel ajungem la închisoare. Toate sunt pline de "nu, nu, nu". Toate acestea se întâmplă pentru că oamenii pleacă de la început greşit. Ei caută aproape totul în altă parte, nu caută în interiorul lor. Ei au nevoie de siguranţă materială, putere financiară, etc. Tot ceea ce ei caută sunt iluzii, adevaratele comori sunt ascunse în adâncul sufletului lor. Aceste comori sunt descoperite învăţând Aikido şi învăţându-i pe alţii.

Se ştie că în Aikido, într-o mişcare de Aikido, câştigi într-un sens în care nu pierzi. Nu lupţi pentru ca să câştigi ci să nu pierzi. De fapt tu câştigi prin faptul că oferi şi partenerul primeşte, devenind astfel mai vesel, mai luminat. Nu mai este vorba despre noi sau ei, nu mai este vorba de a lupta până celălalt este rănit sau omorât. Acum este vorba de a-l împăca, de a-l ajuta. Dacă te atacă lasă-l să atace, este energia lui, nu te va afecta. Dacă tu nu eşti acolo şi eşti În Univers, cum poate să-ţi facă rău? Chiar dacă te atacă prin spate, în următoarea secundă intenţia, dorinţa lui de a-ţi face rău, îl va înfrânge. Dacă deţii această energie iubitoare, adversarul nu poate să-şi tragă nici sabia să te lovească. Pur şi simplu nu poate, energia nu-i permite. Nu mai este vorba despre cine trage primul sabia, ce poziţie de gardă are, cine face prima mişcare... Toate acestea nu-şi mai au rostul. Întreaga filosofie Aikido este creată pe acest principiu al energiei ce ne înconjoară pe toţi, energia iubirii, a armoniei.

Nu mai este vorba despre neîndestulare, pentru că tot timpul oferi, chiar dacă nu ai nimic, tot continui să oferi. De unde vine această energie? Fiecare o avem, trebuie doar să o manifestăm. Lupta se dă întotdeauna cu noi înşine, să ne învingem temerile şi limitele, să devenim protectori ai tuturor. Acesta este spiritul pe care trebuie să ni-l dezvoltăm fiecare. Sună puţin credibil şi departe de realitate, pe de o parte, însă pe de cealaltă parte lucrurile stau altfel. Aikido are tehnici de luptă, ceea ce te face să devii mai încrezător şi să duci la relizare ceea ce această filosofie învaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu