joi, 10 martie 2011

Aikido este o formă de educare

Aikido este format din trei cuvinte: "ai", "ki"şi "do". Primul cuvânt are două înţelesuri; primul- "ai" înseamnă armonie cu tine, cu partenerul, cu totul, este altfel spus o conexiune cu ceea ce te înconjoară. Iar al doilea înţeles al cuvântului este iubire (necondiţionată). Al doilea cuvânt, "ki" înseamnă energie, este energia ce stă la baza tuturor lucrurilor, fiinţelor, este o energie a Întregului. Această energie trebuie căutată cu adevărat la fiecare oră de studiu. Ultimul cuvânt, "do" se traduce prin cale; calea pe care fiecare în parte o urmează pentru a ajunge în acelaşi loc: Tărâmul Creatorului, Vârful Măreţului Munte.

O-Sensei spunea despre Aikido că este: "Chieku", "Kiku", "Taiku" şi "Tokkou". "Chie" înseamnă înţelepciune, "ki" este energie, "Tai" este corpul şi "Tokkou" este tradus de obicei ca şi virtute.

O-Sensei mai spunea că Aikido are două aspecte: aspectul de "bu" şi "bun". "Bun" înseamnă cultură, învăţare, educare - la nivel spiritual şi "bu" înseamnă oprirea conflictului. Amândouă sunt de o importanţă majoră, nu se poate îndeplini numai un aspect iar celălalt nu. Aceste două aspecte formează Aikido.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu