duminică, 19 iunie 2011

Scurt istoric despre hakama

Ce este hakama si cine o poarta?

Hakama este o fusta tip pantalon pe care unii aikidoka o poarta.
Hakama este o piesa de imbracaminte traditionala specifica samurailor.
Gi-ul standard purtat in aikido la fel ca si in alte arte martiale precum Judo sau Karate a fost initial lenjerie de corp (underclothes).

Purtatul face parte din traditia multor scolii de aikido.
Scopul hakamei initial a fost sa protejeze picioarele unui calaret de tufisuri, ierburi inalte, zgarieturi etc, nu spre deosebire de cizmele din piele ale cowboy. Cum pielea era greu de gasit in Japonia, s-a folosit panza (canepa, stofa) grea in schimb.

Dupa ce samuraii au inceput sa lupte mai mult pe jos decat pe cal , au continuat sa poarte hakama deoarece ii facea mai usor de indentificat.
Au existat mai multe tipuri de hakame. Cele purtate azi de cei ce practica arte martiale - (cu "picioare") se numeste Joba Hakama. Alt tip de hakama era ceva asemanator unei fuste (fara "picioare") si a treia a fost o varianta mai lunga a celei de a doua. 

Cea de-a 3-a era purtata la vizitarea imparatului sau Shogun. Avea intre 3,5 si 4,5 metri si era pliata de mai multe ori si era plasata intre picioare si posteriorul vizitatorului. Acest lucru a necesitat shikko (mers pe jos in genunchi) pentru public si pe de alta parte era foarte greu sa ascunda o arma (oamenii de serviciu ii imbracau) sau sa se ridice repede sa faca un atac.

Cele 7 pliuri ale hakamei (5 in fata, 2 in spate) se spune ca ar avea urmatoarele sensuri simbolice:
 
1. Yuki = Curaj, Valoare, Vitejie.
2. Jin = Umanitate, Caritate, bunavointa.
3. Gi = dreptate, integritate, cinstit.
4. Rei = formalitate, politete, amabilitate (si cu sensul de respect/ stima)
5. Makoto = sinceritate, onestitate, realitate.
6. Chugi = loialitate, fidelitate, devotare.
7. Meiyo = onoare, glorie, dignitate , prestigiu.

In multe scoli, doar centurile negre poarta hakama, in altele toata lumea poarta. In unele scoli femeile pot sa inceapa sa poarte mai repede decat barbatii (modestia, în general, a femeilor este explicaţia - amintiţi-vă, un GI a fost iniţial lenjerie de corp).

O sensei a fost destul de categoric ca toata lumea sa poarte hakama, dar el a venit dintr-un timp/cultura nu prea departe cand hakama facea parte din imbracamintea standard formala.
"Multi dintre studenti erau prea saraci ca sa isi cumpere o hakama dar erau nevoiti sa poarte una. Daca nu reuseau sa ia una de la o ruda mai in varsta, ei ar fi luat invelitoare de la o veche futon (http://en.wikipedia.org/wiki/Futon), sa o taie, vopseasca si sa o dea unei croitorese sa o transforme intr-o hakama."

Saito Sensei, despre hakama in dojo-ul lui O Sensei's in timpurile vechi.
"Multe lucruri erau greu de gasit in Japonia dupa razboi , asta incluzand si canepa (cloth). Din cauza lipsei materialelor, ne-am antrenat fara hakama. Am incercat sa ne facem hakama din air-raid blackout curtains(draperii negre) dar din cauza ca acestea au stat in soare timp de multi ani, s-au rupt in genunchi imediat ce am inceput sa facem suwariwaza. Astfel din cauza acestor conditii cineva a venit cu sugestia : "De ce sa nu zicem ca este bine sa nu porti hakama pana esti shodan?" Aceasta idee a fost la baza unei politici temporare de a nu pierde bani. Ideea de a accepta aceasta sugestie nu a avut nimic cu faptul ca hakama ar trebuii sa fie simbol pentru cei cu centura neagra."

Shigenobu Okumura Sensei, "Aikido Today Magazine" #41
"Cand am fost "Uchi Deshi" (http://en.wikipedia.org/wiki/Uchi-deshi) lui O Sensei, toata lumea era nevoita sa poarte o hakama la antrenament, incepand cu primul pas pe tatami. Nu era nici o restricite privind ce hakama sa porti, asa ca dojo-ul era un loc "colorat". O sensei a vazut hakame de toate felurile, culorile si de orice calitate, de la hakama de kendo , pana la hakama in dungi folosita in dansurile Japoneze, pana la scumpa hakama din matase numita sendai-hira."

Imi amintesc faptul ca un incepator "a prins diavolul" cand a imprumutat hakama scumpa a bunicului, menita doar sa fie purtata la ocazii speciale si ceremonii si ruinand-o la un antrenament de suwariwaza. Mitsugi Saotome Sensei, "The Principles Of Aikido"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu